Automatizálás Gázrugók Méréstechnika   Cégünkről Szolgáltatásaink Elérhetőségeink

 


 

Szolgáltatásaink  -  Szaktanácsadás, tudástár  -  Hulladékhő hasznosítása

 

                  HULLADÉKHŐ HASZNOSÍTÁS
                 
Energiamegtakarítás, költségcsökkentés

 

ÉSSZERŰ HULLADÉKHŐ HASZNOSÍTÁS ÉSSZERŰ
SZABÁLYOZÁSI TECHNIKA ÁLTAL

Az energiaköltségek megtakarítása mindenek előtt a sűrített levegő előállítás során keletkező hulladékhőnél lehetséges. Ez nemcsak elegendő hőmérsékletszinttel áll rendelkezésre, hanem alacsony költséggel is hasznosítható. Mint elismert kompresszor gyártó felhasználáshoz illesztett és kipróbált rendszereket ajánlunk fűtőlevegő, használati melegvíz felmelegítés tekintetében. A kompresszor csatlakoztatása egy fűtőrendszerhez mindig a hőháztartásba való beavatkozást jelenti. A kompresszor hulladék hője a legritkább esetben felel meg a fűtőrendszer aktuális igényeinek. Annál többször jutunk viszont a sűrített levegő igény, a hőkeletkezés és a fűtési célú hőigény ésszerű összhangjára. A kompresszor hulladékhő hasznosításával kapcsolatban kifejlesztett speciális thermocsatlakozókkal kínálunk egy elektronikus vezérlőegységet az igényhez illesztett hőmérsékletszabályozás érdekében.

 

 

A HULLADÉKHŐ "FELMELEGÍTÉSÉRŐL"

Alapvetően minden kompresszor rendszer hulladékhőjét gazdaságosan lehet használni. A hődiagram viszont azt mutatja, hogy ez egy olajbefecskendezéses csavarkompresszornál különösen egyszerű. Itt csak az olajhűtőn a felvett energia kb. 72 %-át hőként el lehet vezetni. Hogy legyen egy körülbelüli elképzelése: 10–15 kW felel meg egy családi ház átlagos fűtőteljesítményének. A levegő sűrítése közben hő keletkezik. Egy kompresszor sűrítési hője mennyiségileg megközelítőleg megfelel a motor teljesítményfelvételének. Ezt a hőt kell elvezetni. Ezért szükséges az intenzív hűtés. A kompresszornak a megengedett hőmérséklettartományban, magas hatásfokkal kell dolgozni, a sűrített levegőnek viszont hidegnek és száraznak kell lennie. A levegő vagy víz hűtőközegben tárolt energiát ésszerűen lehet hasznosítani vagy ésszerűtlenül lehet elpocsékolni. Ennél a pontnál kezdődik a hulladékhő hasznosítás!


 
 
 

HŐ HASZNÁLATI MELEGVÍZRE

A hulladékhő hasznosítás folyamata olyan, mint a fűtővíz felmelegítése. Biztonsági hőcserélők használata illetve a közbenső körök használata meghibásodás esetén megakadályozza az olaj befolyását a használati melegvízbe. Ezt egy dupla csővel érjük el, amelyben két egymásba dugott cső található. A belsőben áramlik a víz, amelyet föl kell melegíteni. A két cső közötti térben egy záróközeg található, amelyet egy nyomásérzékelő felügyel. Áttörés esetén az érzékelő jelez.

1. Csavarkompresszor

2. Biztonsági hőcserélő

3. Szivattyú

4. Melegvíz tárolás

5. Melegvíz felhasználó

6. Vízbetáplálás

7. Kiegészítő fűtés (elektronikus)

 

 

MELEGVÍZ FŰTÉSI CÉLRA

Fűtési melegvíz esetén egyszerű lapos hőcserélőt használunk. A fűtővizet a hőcserélőn keresztül egy zárt köpenyben vezetjük. A hőcserélő fala és a köpeny között folyik a forró kompresszorolaj és átadja a hőenergiát a fűtővíznek. Az elrendezés nem bonyolult, a beruházás többletköltsége alacsony. A fűtési költségek általi megtakarítás miatt a készülék adott esetben kevesebb, mint egy év alatt megtérül.

1. Csavarkompresszor

2. Hőcserélő

3. Hulladékhő hasznosítás szivattyúja

4. Hulladékhőhasznosítás tágulási tartálya

5. Kiegészítő kazán

6. Fűtőkör szivattyúja

7. Fűtőtest termosztát

8. Fűtőtest

 

 
   

HELYISÉGFŰTÉS HULLADÉKHŐ SEGÍTSÉGÉVEL

Meleglevegő fűtési célokra. A felmelegített hűtőlevegőt egy csatornarendszeren keresztül helyiség fűtésére használják. Hőmérsékletvezérelt fedelek által szabályozott, beállítható helyiséghőmérséklet elérését célozzuk meg. A csatornák hosszát a kompresszor maradék nyomása határolja be. Hosszabb csatornák esetén kiegészítő ventillátorok használata szükséges. Télen a hulladékhő melegét részben vagy egészben fűtési célokra használják, nyáron egy hulladékhő elvezető csatornán keresztül a szabadba fújják.

 1. 45° kifúvódarab madárvédőráccsal
 2.
Csatorna egyenes
 3. T-darab zsalufedéllel és vezérléssel
 4.
Csatorna kevertlevegő fedéllel
 5.
Kifúvókönyök
 6.
Segédventillátor
 7.
Csatlakozócsonk
 8.
Könyök 90°
 9.
Kompresszor csatlakoztatás
10.
Szívócsatorna zsalufedéllel és falcsonkkal
11.
Szívózsalu állítómotorral
12.
Helyiségtermosztát

 

 

© Copyright 2009 - PneuPlus Kereskedelmi és Szolgáltató KFT. - Minden jog fenntartva.