Automatizálás Gázrugók Méréstechnika   Cégünkről Szolgáltatásaink Elérhetőségeink

 


 

Szolgáltatásaink  -  Szaktanácsadás, tudástár  -  Hűtveszárítók, levegőszárítás

 

  Miért szükséges a levegő szárítása?
 
 
 

A kompresszorok által beszívott környezeti levegő  különböző gázok keveréke, amely minden esetben vízpárát is tartalmaz.

A levegő nedvességfelvevő képessége mindenekelőtt a hőmérséklettől függ.  A levegő sűrítésekor - változatlan abszolút páratartalom mellett - a relatív páratartalom és harmatpont értéke rohamosan növekszik. A harmatpont az a hőmérséklet, amelynél a levegő telítetté válik, tehát relatív páratartalma eléri a 100%-ot és ez vízcseppek formájában jelenik meg.

Például: ha légköri nyomáson a harmatpont -5°C, sűrítést követően ugyanez a levegő 4 bar nyomáson már +22°C, 7 bar-on pedig +33°C harmatpontú lesz. Így amikor a kilépő sűrített levegő hőmérséklete csökkenni kezd a rendszerben, a légtartályban vagy a hálózatban, megkezdődik a nedvesség kicsapódása. A hőmérsékletkülönbség a felhasználási pontokon lesz a leginkább eltérő, ezért a víz legnagyobb része itt távozik a sűrített levegővel együtt, károsítva ezzel gépeit, szerszámait és berendezéseit.

 

 

A kezeletlen sűrített levegő mindig magas nedvesség-tartalmú. Elkerülhetetlen következménye a sűrített levegő hálózat korróziója, ami fokozza a pneumatikus eszközök kopását, valamint a zavarokat okozhat a műszerekben és kezelőszervekben.

A hűtveszárító megfelelő méretezésénél fontos, hogy a kompresszor teljesítményén kívül a környezeti hőmérsékletet és a rendszer nyomását is figyelembe vegyük. Minden tényező számbavételét követően is javasolt a hűtveszárító túlméretezése, elkerülve így az esetleges szélsőséges körülmények (pl. nyári hőség, túlterhelt rendszer) által okozott kellemetlen meglepetéseket.

 

Megfelelő hűtveszárító hálózatba iktatása esetén biztosíthatja a problémamentes munkafolyamatot, pneumatikus eszközei és hálózata élettartamát megnövelheti, így működési költségei jelentősen csökkennek.

 

 

© Copyright 2009 - PneuPlus Kereskedelmi és Szolgáltató KFT. - Minden jog fenntartva.