Automatizálás Gázrugók Méréstechnika   Cégünkről Szolgáltatásaink Elérhetőségeink

 


 

Szolgáltatásaink  -  Szaktanácsadás, tudástár  -  10 érdekes tény a pneumatikáról

 

  10 érdekes tény a pneumatikáról
 
 
 

Bár lehet, hogy mindent tud már a pneumatika funkcióiról és része a mindennapi munkájának, létezik egy pár dolog, amiről bizonyára nem volt tudomása. Ezt szem előtt tartva, mi a PneuPlusnál arra gondoltunk, jó ötlet lenne, ha lejegyeznénk néhány érdekes adatot a minket körülvevő pneumatikáról, hogy nagyobb betekintést nyújthassunk eredetéről és felhasználásairól.

 

1. Pneumatika első nyomai egészen az első századra vezethetők vissza, amikor feljegyzéseket készített egy „Alexandria Hőse” nevű görög matematikus, aki találmányát a leírtak szerint gyakran hajtotta gőzzel vagy széllel.

2. A pneumatika a görög pneuma szóból származik, amely a levegő, a szél vagy a lélegzetnek kifejezéseknek felel meg.

3. 1650-ben Otto von Guericke volt az a német fizikus, aki feltalálta az első vákuumszivattyút, amely megmutatta, hogy a levegő nyomása hogyan használható fel gyakorlatban. Tulajdonképpen neki köszönhetjük, hogy légnyomással történt kísérletei elindították a pneumatika útját.

5. Az első légkompresszort, mint meghajtó berendezést 1799-ben George Medhurst gépészmérnök alkotta meg Angliában, melyet a bányaiparban használtak.

4. John Wanamaker volt az első, aki pneumatikus rendszert épített. Az Egyesült Államokbeli volt postamester, a XIX. század végén csőposta rendszert épített ki áruházában, ahol az áruosztályok pénztárai egy csőrendszeren kapcsolódtak a központi pénztárhoz.

6. A tömegközlekedés területén 1867-ben mutatkozott be a pneumatika, amikor Alfred Beach amerikai feltaláló által. Kis létszámú utast tudott eljuttatni egyik helyről a másikra, egy csőrendszeren keresztül. Ez volt az első pneumatikus földalatti, azonban nem volt hosszú életű, mert kiterjesztett engedélyt soha nem kapott.

7. Pneumatikus szerszámok először a XIX. század végén kerültek használatba. A legkorábbi pneumatikus eszköz egy sűrített levegős fúró, melyet Simon Ingersoll talált ki 1871-ben.

8. Fegyvereknél, mint az AK-47 is használatos a pneumatikus rendszer. Magas nyomás emeli ki a tárat, és helyez be egy újat, mielőtt a következő lövés megtörténne.

9. Pneumatikus rendszerek létfontosságú biztonsági mechanizmusai a repülőgépeknek, mert egyes elektromos rendszerek meghibásodása esetén segít az alapvető mérőműszerek stabil működésében, így biztosítva, hogy a pilóta a hiba esetén is alapvető információkhoz jusson.

10. Európában az összes áramfelhasználás 10 százalékát a sűrített levegő megtermelése adja ki, ez nagyjából 80 terawatt órányi fogyasztás évente.

 

 

 

© Copyright 2009 - PneuPlus Kereskedelmi és Szolgáltató KFT. - Minden jog fenntartva.